İptal davaları , İdare Hukuku'ndaki iki temel dava tipinden biridir. İdare Hukuku'nda, idarenin hukuka aykırı işlemlerine karşı açılabilecek davalar temel anlamda iptal davaları ve tam yargı davaları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İptal davaları, idarenin hukuka aykırı işlemlerinin iptal edilerek idareyi hukuka uygun işlem yapmaya mecbur eden dava türleridir.
İdareye karşı açılan iptal davaları, idarenin işleminin yetki, sebep, şekil, konu ve amaç yönünden hukuki denetime tabi tutulmasını sağlar ve bu şekilde yapılan idari işlemin hukuka uygun olup olmadığının İdare Mahkemesi veya diğer mahkemeler yoluyla belirlenmesini sağlar. İptal davası sonunda verilecek olan karar, hukuka aykırı olan işlemi ortadan kaldıracak ve hukuka aykırı işlemi nedeniyle hakları zayi olan vatandaşın hakkına kavuşabilmesi sağlanacaktır.
İdari işlemin türüne göre iptal davalarının açılacağı mahkeme farklılık gösterebilecektir. Nitekim iptal davalarının; İdare Mahkemesi, Vergi Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay'da açılabilmesi mümkündür.
Kanunlarla İdari kurumlara tanınan bir kısım takdir yetkilerinin iptal davası yoluyla bertaraf edilmesi mümkün değildir. Ancak kanunların takdir yetkisi tanımadığı veya tanınan takdir yetkisinin hukuka aykırı olarak kullanıldığı durumlarda, İdarenin işlemi iptal davası yoluyla iptal edilebilmektedir.
Nitekim iptal davasına konu olabilecek olan husus, doğrudan idarenin hukuka aykırı bir işlemi olabileceği gibi, vatandaş tarafından yapılması talep edilen bir işlemin idare tarafından reddedilmesi halinde de bu red kararının iptali için mahkemeye başvurmak mümkündür. Red kararının iptali neticesinde idare söz konusu işlemi yapmaya mecbur kalacaktır. Vatandaşların idareye başvuruları aşamasında idare sessiz kalırsa ve doğrudan bir red kararı açıklamasa dahi, kanunda öngörülen belirli sürenin sonunda cevap vermeyen idare vatandaşın başvurusunu reddetmiş sayılacaktır. Bunun üzerine red kararının iptali için dava açılması mümkün olup, idarenin hukuka uygun işlem tesis etmesi adına iptal davaları oldukça önem arz etmektedir.
İdarenin işlem yaptığı hemen her konuda iptal davası açılabilmesi mümkündür. Örneğin bir öğretmenin atanmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı karara karşı da, bir imar planı değişikliğine ilişkin alınan karara karşı da iptal davası açılabilmektedir. Bu gibi örneklerin çoğaltılması mümkün olup, kamu kurumlarının her türlü işlemine karşı, işlemin veya alınan kararın hukuksuz olduğu öne sürülerek iptal davası açılabilmektedir.
Benzeri nitelikte bir sürü örnek işlem sayılabilmesi mümkündür. Örneğin idarenin yaptığı güvenlik soruşturmaları neticesinde atamanın yapılmaması veya kazanılan hakların iptal edilmesi gibi her türlü işleme karşı da iptal davası açılması ve açılan dava neticesinde hakların yerini bulması mümkündür.
Öte yandan açılacak davalarda yargılamanın bir miktar süre alması nedeniyle hakların zayi olması ve telafisi mümkün olmayan zararların doğması da mümkündür. Buna karşılık hukuk düzeni, "yürütmenin durdurulması" düzenlemesini getirmiştir. Örneğin, kamu kurumunda tüm sınavları geçen, tüm şartları sağlayan bir kişinin güvenlik soruşturması sebebiyle atamasının yapılmaması halinde, açılacak olan iptal davasının yürütmenin durdurulması talepli açılması mümkündür. Mahkeme ilk olarak yürütmenin durdurulmasını karara bağlar. Mahkeme tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmesi halinde, dava devam ederken davacı kişi, söz konusu red kararı hiç verilmemiş gibi haklarına kavuşur.
Büromuz bünyesinde idare hukuku kökenli olarak iptal davaları kapsamında avukatlık hizmeti verilen dava tipleri ve işler genel olarak şu şekilde sayılabilmektedir:
- İdarelere ve tüm kamu kurumlarına yapılacak her türlü başvurular, dilekçe yazımları ve başvuruların takibi,
- Başvuruların reddedilmesi halinde iptal davalarının açılması ve takibi,
- Yürütmenin durdurulması taleplerinde bulunma,
- Kentsel dönüşüm hukukundan kaynaklanan iptal davaları,
- Ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin iptali davaları,
- İdarenin düzenleyici İşlemlerinin iptali davaları,
- Belediye cezalarına karşı açılan iptal davaları,
- Atama kararı, atılma kararı, disiplin cezaları ve benzeri her türlü kararın iptali davaları,
- İdari para cezalarının iptali davaları,
- Yukarıda sayılanlar dışında her türlü iptal davalarında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetlerinin verilmesi,
Sayılan işler ve dava tipleri genel anlamda ve örnekleyici olup, Altınkan Avukatlık Bürosu bünyesinde her türlü iptal davaları bakımından avukatlık hizmeti verilmektedir.
Detaylı bilgi için randevu talep ediniz.