İnsan Hakları Hukuku, din, dil, ırk ve cinsiyet veya başka herhangi bir ayrım gözetmeden tüm dünya insanlarının insan olarak doğmakla kazandığı hakları düzenleyen hukuk dalıdır. Söz konusu bu hukuk dalının en önemli kaynakları İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'dir.
Kişinin özgür bir şekilde düşüncelerini açıklayabilmesi, istediği yere gidebilmesi, yerleşebilmesi, diğer insanlarla ve makamlarıyla olan ilişkilerinde insanca ve hakça muamele görebilmesi günlük yaşamda herkesin karşı karşıya kaldığı temel insan haklarından bazılarıdır.
Can ve mal güvenliği, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü ve siyasi haklar gibi geleneksel hak ve özgürlükler birinci kuşak, çalışma hakkı, adil ve eşit ücret, insan haysiyetine yaraşır bir yaşam düzeyine kavuşma hakkı ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı gibi bir takım ekonomik ve sosyal haklar da ikinci kuşak haklar olarak adlandırılmaktadır.
Teknolojik gelişmeye paralel olarak temiz bir çevrede yaşama hakkı, bilgisayar verilerine karşı özel hayatın korunmasını isteme hakkı, sanat ve bilim özgürlüğü, tüketici hakkı, tıbbi ve biyolojik gelişmelere karşı korunma hakkı gibi haklar da üçüncü kuşak haklardır ve bu haklara ilişkin kavramlar sürekli gelişmek göstermektedir.
İnsan haklarının temelini 10 Aralık 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile 04 Kasım 1950 tarihli Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi oluşturmaktadır. Türkiye tarafından 1954'te onaylanmış olan ve iç mevzuatımızın bir parçasını oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, temel hak ve özgürlükleri: yaşama hakkı, işkence, insanlık dışı veya küçültücü muamele yasağı, kölelik ve zorla çalıştırma yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, hak arama özgürlüğü ve adil yargılanma hakkı, suç ve cezaların kanuniliği, özel hayat, aile hayatı ve haberleşmenin gizliliği, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplantı, dernek ve sendika kurma özgürlüğü, evlenme ve aile kurma hakkı, şikayet hakkı, ayrım yapma yasağı olarak belirlemiştir. Daha sonra toplum yaşamında meydana gelen gelişmelere paralel olarak düzenlenen protokollerle bu haklara: mülkiyet hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı, seçim hakkı, yerleşme ve seyahat özgürlüğü gibi yeni haklar eklenmiştir.
Her hukuk dalında doğan uyuşmazlıklarla ilgili adli mercilere başvurulması mümkündür. Ancak yargılama süreçlerinde Anayasa tarafından korunan hakların ihlal edilmesi halinde, hakkı ihlal edilen kişinin Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunma hakkı saklıdır. Anayasa Mahkemesi'nden de hak ihlali olmadığı yönünde karar çıkması halinde, herkesin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurması mümkündür.
İnsan Hakları Hukuku Konusunda Verilen Hizmetler
İnsan Hakları Hukuku ile ilgili hukuki süreçlere hakim olan Altınkan Avukatlık Bürosu avukatları, Antalya merkezli olmak üzere tüm Türkiye’de gerçek ve tüzel kişilerin insan hakları hukuku kökenli işler bakımından en iyi avukatlık hizmetini vermek için çalışmaktadırlar.
Büromuz bünyesinde insan hakları hukuku kökenli olarak avukatlık hizmeti verilen dava tipleri ve işler genel olarak şu şekilde sayılabilmektedir:
- Ulusal ve uluslararası hukuk yollarının tüketilmesi,
- Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunulması ve takibi,
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dava açılması ve takibi,
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dışındaki uluslararası mercilere başvuru yapılması, dava açılması ve süreçlerin takibi,
- Yabancı dilde yapılacak başvuruların hazırlanması,
- Ulusal veya uluslararası mercilerde yapılacak olan duruşmalara, oturumlara, müzakerelere veya uzlaşma toplantılarına katılım ve buralarda avukatlık hizmeti verilmesi,
- Ulusal veye uluslararası mercilerce verilen kararların Türkiye'de uygulanmasının sağlanması ve gerekirse icra yollarına başvurma,
- Diğer dava ve işler
Sayılan dava tipleri genel anlamda ve örnekleyici olup, Altınkan Avukatlık Bürosu bünyesinde turizm hukukuna ilişkin her türlü dava bakımından avukatlık hizmeti verilmektedir.
Detaylı bilgi için randevu talep ediniz.