Kira Hukuku, 6098 tarihli Türk Borçlar Kanunu'nun özel hükümlerinde düzenlenmiş olan tipik sözleşme türlerinden bir tanesini ele alan hukuk dalıdır. Kira sözleşmeleri, bizzat kanunun zayıf durumda olduğu kabul edilen kiracının haklarını koruyan ve genel düzenlemeler getiren emredici hükümlerine aykırı olarak düzenlenemeyeceğinden, Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümlerine hakim olarak hazırlanması gereken sözleşmelerdir.
01/07/2012 tarihinden önce 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun yürürlükte olduğundan, taşınır mallar dışında kalan taşınır eşyaların kiraları hakkında bu özel kanun uygulanmaktaydı. Ancak yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu'yla söz konusu Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun yürürlükten kalkmış olup, halen internette eski kanun dönemine yönelik bir çok hatalı bilgi mevcuttur.
Bir diğer bilinmesi gereken konu ise yürürlüğe giren yeni Türk Borçlar Kanunu'nun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354. maddeleri 01/07/2012 tarihinden itibaren 8 yıl boyunca, bazı şartların mevcut olması halinde uygulanmayacaktır. Kiracının Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu durumlarda, kiralananın çatılı veya çatısız iş yeri olması halinde söz konusu maddelerin 8 yıl boyu bu kişilerin kira ilişkileri bakımından uygulanmayacağı kabul edilmiştir.
Türk Borçlar Kanunu'nda kira sözleşmesi açıkça tanımlanmış olup, yapılan tanımlama şu şekildedir;
“Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.”
Kira sözleşmesi de niteliği itibariyle bir özel hukuk sözleşmesi olup, sözleşmenin kurulması, hükümleri ve sona erme noktasında son derece hassas bir çalışma gerektirmektedir. Kiracıların haklarını bilmesi bir gereklilik olup, mal sahiplerinin de haklarını bilmesi önem arz etmektedir. Nitekim bazı durumlarda kira ilişkisinin devamı ev sahipleri ya da mal sahipleri açısından çekilmez hale gelse de, kira ilişkisini sonlandırmak bakımından en iyi uzman avukatlarla çalışmak gerekebilmektedir. Kira hukuku, ayrı bir uzmanlık alanı olup, kira sözleşmesinden beklenen faydanın sağlanabilmesi adına henüz sözleşmelerin hazırlanması aşamasından itibaren avukatla çalışmak önemlidir.
Uzmanlarca hazırlanmayan kira sözleşmelerinde; başta sözleşmeyi asil olarak tarafların imzalamasından, sözleşme süresine ve özel şartlara kadar bir çok hata ve problem oluşabilmektedir. Tahliye taahhütnamelerinde yargı mercilerinin aradığı ağır şekil şartlarının doğru olarak hazırlanmaması da, mal sahiplerinin haklarının kaybolmasına sebep olmakta ve çekilmez hale gelen kira ilişkisini sona erdirmek ciddi bir zamana yayılabilmektedir. Bu nedenle kira ilişkisinin kurulacağı andan itibaren avukat desteği son derece önemlidir.
Konut ve işyerlerine ilişkin kira sözleşmelerinin yanı sıra, kanunda ürün kirası, hasılat kirası gibi bir çok farklı kira türü bulunmakta olup, kira hukukuna ve kira sözleşmelerine ilişkin bir çok farklı uyuşmazlık doğmaktadır. Kira hukuku kapsamında yapılan başlıca işler ve görülen davalar şu şekildedir:
- Tahliye Davaları
- Kira Tespit ve Uyarlama Davaları
- Temerrüt Sebebi ile Tahliye Davaları
- Kiracının İflası Sebebi ile Tahliye Davaları
- İşyeri İhtiyacı Sebebi ile Tahliye Davaları
- Konut İhtiyacı Sebebi ile Tahliye Davaları
- Yeniden İnşa ve İmar Sebebi ile Tahliye Davaları
- İki Haklı İhtar Sebebi ile Tahliye Davaları
- Kira Alacaklarının Takibi ve Tahsili
- Kira Alacaklarına İlişkin İcra Takipleri
- Kiralananın Temliki Sebebi ile Tahliye Davaları
- Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi Sebebi ile Tahliye Davaları
- Yazılı Taahhüt Sebebi ile Tahliye Davaları
- Kira Sözleşmesine Aykırılık Sebebi ile Tahliye Davaları
- Kiracının Ölümü Sebebi ile Tahliye Davaları
- İhtiyaç Sebebi ile Tahliye Davaları
- Kiralananın Kira Sözleşmesine Aykırı Kullanılmasından Doğan Davalar
- Kiralananın Özenle Kullanılmamasından Doğan Tazminat Davaları
- Ürün ve Hasılat Kiralarından Doğan Tazminat Davaları ve Diğer Davalar
- Kira Sözleşmelerinin Hazırlanması ve Düzenlenmesi
- Diğer dava ve işler
Sayılan dava tipleri genel anlamda ve örnekleyici olup, Altınkan Avukatlık Bürosu bünyesinde satım hukukuna ilişkin her türlü dava bakımından avukatlık hizmeti verilmektedir.
Detaylı bilgi için randevu talep ediniz.