Ülkemizde bankacılık hukuku alanındaki ilk kanun; 30.05.1933 tarihli ve 2243 sayılı Mevduatı Koruma Kanunu'dur. Bu ilk kanun bankacılığa ilişkin temel düzenleme getirme gayesi gütmemekte, sadece mevduat sahiplerini korumayı ve onların durumunu düzenlemeyi amaçlayan bir yasadır. Ancak mevduat sahiplerinin haklarını düzenlemesi nedeniyle, bir yandan da doğrudan bankaları ilgilendiren bir yasa olması nedeniyle bankacılıkla ilgili ilk kanun olarak kabul edilmektedir.
Söz konusu bu ilk kanuni düzenlemenin ardından 1936 yılında 2999 sayılı, 1958 yılında 7129 sayılı Bankalar Kanunları, 1983 yılında Bankalar Hakkında 70 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (1985 yılında 3182 sayılı Yasa halini almıştır), 1999 yılında 4389 sayılı Bankalar Kanunu ve son olarak 2005 yılında ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bütün bu tarihsel sürecin yanı sıra, BDDK olarak bilinen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu ilgilendiren mevzuat hükümleri ve bu kurumun aldığı kararları da bu hukuk dalında temel kaynaklardan saymak mümkündür.
Öte yandan bankaları ilgilendiren tek yasal düzenlemeler, doğrudan bankaları konu alan temel kanunlardan ibaret değildir. Bankaların ticari faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlıklar, Türk Ticaret Kanunu ya da Borçlar Kanunu gibi özel ilişkileri düzenleyen mevzuatla çözülmektedir. Diğer bir deyişle, bankaların da bir ticari şirket olması ve diğer kişilerle ticari ilişkilere girmesi göz önüne alındığında, bu ilişkilerden doğan uyuşmazlıklarda yaptırımlar, tazminat sorumluluğu, yapılan işlemlerin geçersizliği gibi hususlar Türk Borçlar Kanunu veya Türk Ticaret Kanunu'yla çözülmektedir. Banka Hukukunda ve bunun temel yasası olan Bankacılık Kanunu’nda ise bankalar, banka yöneticileri ve çalışanlarının yetkileri ve sorumlulukları ve ayrıca ekonomik yaşamdaki kamusal yanı ağır basan bankaların işleyişine ilişkin kurallar düzenlenmektedir. Bu yasada banka yönetici ve çalışanları için öngörülen yaptırımlar ise normal bir ticari şirketin yönetici ve sorumlularının muhatabı olmayacağı derecede ağır maddi ve cezai yaptırımları ihtiva etmektedir.
Altınkan Avukatlık Bürosu, bir çok bankaya avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri vermiş olup, bünyesinde finansman hukuku kökenli olarak avukatlık hizmeti verilen işler ve dava tipleri genel olarak şu şekilde sayılabilmektedir:
- Türkiye’de bir bankanın kurulması işlemlerinde hukuki destek ve süreçlerin yönetimi
- Yurt dışında kurulmuş bulunan ve faaliyet gösteren bir bankanın Türkiye’deki ilk şubesinin açılması işlemlerinde hukuki destek ve süreçlerin yönetimi
- Türkiye’de münhasıran kıyı bankacılığı faaliyetinde bulunmak üzere banka kurulması işlemleri
- Yurt dışında kurulu bankalarca kıyı bankacılığı amacıyla Türkiye'de şube açılması işlemleri
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna kuruluş izni başvurularının yapılması
- Kalkınma ve yatırım bankalarının kuruluş işlemlerinin gerçekleştirilmesi
- Bankaların faaliyet alanları ile finansal raporlama ve denetim usulleri ve faaliyetlerinin geçici veya sürekli olarak durdurulması kararlarına ilişkin gerekli itiraz ve yasal başvuruların yapılması
- Türkiye’de kurulmuş olan bankaların birleşme, bölünme ve hisse değişimi işlemlerini yapılması
- İpotek ve teminatlı işlerden doğan davaların takibi
- Kredi sözleşmelerinin hazırlanması ve sözleşme görüşmelerinin gerçekleştirilmesi
- Leasing, faktoring, sair bankacılık operasyonları ve mali organizasyon yapısı konularında hukuki destek sağlanması
- Bankalar Birliği, BDDK ve TMSF ile ilgili hukuksal işlemlerin yürütülmesi
- Sermaye Piyasası Kurulu’nun görev ve yetki alanına ilişin hukuksal iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi
- Kredi veya kredi kartı borçlulara karşı icra takiplerinin yapılması ve sonuçlandırılması
- Banka çalışan ve yöneticilerinin banka mevzuatından doğan davalarının açılması ve takibi
- Diğer iş ve davalar
Sayılan dava tipleri ve işler genel anlamda ve örnekleyici olup, Altınkan Avukatlık Bürosu bünyesinde bankacılık hukukuna ilişkin her türlü dava, başvuru ve iş bakımından avukatlık hizmeti verilmektedir.
Detaylı bilgi için randevu talep ediniz.