Kitle iletişim araçlarıyla yayın yapılmasına basın faaliyetleri denmektedir. Basın faaliyetlerinde bulunma yetkisine sahip kurumların kendi iç yapısı, çalışanlarının durumu ve basın faaliyeti yoluyla kendileriyle ilgili yayın yapılan kişilerle basın kuruluşlarının arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalına basın hukuku denmektedir.
Basın hukukunun temel prensibini Anayasal bir hak ve özgürlük olan haberleşme hürriyeti oluşturmaktadır. Haberleşme, Anayasa ile garanti altına alınmış bir temel haktır, ancak her hakkın olduğu gibi bu hakkın da sınırları vardır. Örneğin, hakkında gerçek dışı haber yapılan kişilerin tekzip isteme hakkı, bu sınırlandırmanın en temel örneklerinden bir tanesidir.
Basın faaliyetlerinin gerçek dışı olması hali, hakkında haber yapılan kişinin kişilik haklarına saldırı teşkil edebilir. Bu durumda, hakkında asılsız haber yapılan kişinin tazminat hakkı doğacağı gibi, durumun koşullarına göre söz konusu haberin cezai sorumluluk doğurması da mümkündür. Buna basın suçları denmektedir.
Öte yandan, basın kuruluşlarının daha kuruluş aşamasında özel bir prosedüre tabi tutulması, devletin basın organlarına bakışının diğer sektörlere nazaran daha farklı olduğunu koymaktadır. Bu doğrultuda, basın çalışanlarının durumu da diğer sektörde çalışanların durumundan farklı olup, İş Kanunu yerine Basın İş Kanunu adı verilen özel bir kanuna tabidirler.
Basın Hukuku Konusunda Verilen Hizmetler
Basın Hukuku ile ilgili hukuki süreçlere hakim olan Altınkan Avukatlık Bürosu avukatları, Antalya merkezli olmak üzere tüm Türkiye’de gerçek ve tüzel kişilerin basın hukuku kökenli işleri bakımından en iyi avukatlık hizmetini vermek için çalışmaktadırlar.
Büromuz bünyesinde basın hukuku kökenli olarak avukatlık hizmeti verilen dava tipleri ve işler genel olarak şu şekilde sayılabilmektedir:
- Yazılı, görsel ve internet medya organlarına hukuki danışmanlık hizmeti verilmesi,
- Medya organlarının faaliyetlerinin yürürlükteki mevzuata uygun olması adına düzenli avukatlık hizmeti verilmesi,
- Özel televizyon kuruluşları hakkında RTÜK ve diğer idari merciler nezdinde hukuki prosedürlerin takibi,
- Yanıltıcı reklam ve ilanlara karşı hukuk davalarının açılması ve takibi,
- Hakaret, iftira ve onur kırıcı yayınlara karşı hukuk davalarının açılması, takibi ve gerekirse Savcılık suç duyurularının hazırlanması,
- Basın kuruluşlarının kendi aralarında, iş ortaklarıyla, tedarikçileriyle olan tüm sözleşmelerinin hazırlanması, analiz edilmesi, düzenlenmesi,
- Tekzip başvurularının yapılması, takibi ve tekzip hakkının engellenmesi halinde hukuki yollara başvurma,
- Yazılı, işitsel ve görsel yayınlarla ilgili maddi manevi tazminat ve sair hukuk davalarının takibi
- İnternet üzerinden yapılan yayınlara erişim engellenmesi başvurularının yapılması ve takibi,
- Basın kuruluşlarının kuruluşu aşamasında Cumhuriyet Başsavcılığına verilecek dökümantasyonun hazırlanması ve takibi,
- Diğer dava ve işler.
Sayılan dava tipleri genel anlamda ve örnekleyici olup, Altınkan Avukatlık Bürosu bünyesinde basın hukukuna ilişkin her türlü dava bakımından avukatlık hizmeti verilmektedir.
Detaylı bilgi için randevu talep ediniz.